O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

pátek 17. února 2012

Implantovaný čip dávkuje podávání léku

Toto je jeden z drobných, ale důležitých mezníků ve vývoji medicíny:
In a paper published online on Thursday in Science Translational Medicine, Robert Farra and his colleagues described the first clinical trial of an implanted microchip that delivers medicine. Dr Farra is the president of the aptly named MicroCHIPS, a firm in Massachusetts that hopes to transform the way that patients receive drugs. Many patients fail to take their medicine as prescribed, a problem that will grow worse as chronic disease becomes more common. An implanted device would ensure that delinquent patients take their medicine without even realising it.

In this first trial, Dr Farra tested microchips in eight women with osteoporosis. Each chip had 20 tiny reservoirs filled with a drug usually delivered by injection. Each reservoir was covered with a thin membrane that would melt when an electric current was applied, releasing the drug into the body. The idea was to wirelessly program the chip to release a dose from one reservoir each day for 20 days. Implanted in each woman’s abdomen, the foreign gadget prompted the body to form a fibrous capsule around it. But the chip nevertheless seemed to work, releasing the drugs, which then penetrated the capsule and moved into the bloodstream.

Dál se v článku praví, že cesta ke schválení takové léčby bude ještě dlouhá, MicroCHIPS se chce ucházet o souhlas FDA nejdříve za dva roky. Popsaná technologie je překvapivě jednoduchá a zdá se, že nemá vůbec nic společného s nanotechnologiemi, o nichž se v souvislosti s dávkovacími aparáty často mluví. Tohle je přízemnější a mínň sci-fi.

The Economist: Placing their chips

FFuka vysvětluje, jak funguje hudba

Máme extrémní lezení, extrémní programování a díky Františku Fukovi teď též extrémní vysvětlování. Bavím se a tleskám.
Je vidět, že MIDI formát vymýšlel někdo, kdo uvažoval logicky (na rozdíl od toho, kdo vymýšlel notový zápis), takže všechny noty C mají v MIDI formátu čísla dělitelná dvanácti a číslo oktávy vypočteme z čísla jakékoliv noty snadno:

číslo_oktávy = int (číslo_noty / 12) - 1

(...)

Interval je vzdálenost mezi dvěma tóny. Interval zjistíme prostě a jednoduše tak, že od sebe odečteme MIDI čísla dvou tónů. Takže například interval z C4 (60) do E4 (64) je 64 - 60 = 4. Interval z H3 (59) do C4# (61) je 2. A tak dále. Přitom interval mezi C4 a E4 je logicky stejný jako interval mezi C0 a E0 nebo interval mezi C5 a E5: Vždycky 4.

Hudební interval je něco jiného než intervaly, které znáte z matematiky. Hudební interval nedefinuje "soubor tónů mezi dvěma tóny", nýbrž vzdálenost dvou tónů a je to defacto matematický "polootevřený interval". Tedy jedna oktává má dvanáct půltonů (C až H) a interval C - H má velikost 11.

Pokud řeknete nějakému členovi GHS konspirace, že interval z C4 do E4 jsou podle Fuky čtyři tóny, tak vás (a mě) označí za kreténa. V zájmu korektního názvosloví jsou to čtyři půltóny. To, o čem jsem dosud psal jako o "tónu", se správně jmenuje "půltón". Oktává má dvanáct půltónů. Mezi C4 a D4 je interval dva půltóny. Tón je něco jiného než půltón, ale občas to je totéž co půltón, protože to tak někdo v roce 1539 vymyslel a připadalo mu to jako dobrý vtip. Pokud nebude výslovně řečeno jinak, tak když napíšu "tón", budu ve skutečnosti mít na mysli to, čemu se korektně (v rámci hudebního spiknutí) říká půltón.

Přimlouval bych se za několik dalších pokračování.

FFFilm: Hudebním skladatelem snadno a rychle

Jak psát Braillovo písmo pomocí dotykové obrazovky

Here’s how it works. The phone is actually held with the screen facing away from the user. Six large dots appear on the touchscreen in landscape mode, which can auto-rotate, making it irrelevant how the device is held. Using the traditional Braille method, users tap the correct dots to form letters and words. The software can speak aloud the typed letters, helping to ensure proper spelling and input.
Na ukázce je iPhone, ale tým na Georgia Tech pracuje se všemi běžnými typy mobilů. Zajímavé, že to jde bez hmatové zpětné vazby, jen s akustickou. Dotyková obrazovka je ještě univerzálnější, než si myslíme, nová chytrá využití ještě mohou přijít.


Via GigaOM.

(Prý) nejhezčí noviny na světě

Soutěž o nejlepší novinový design na světě a její vítězové bez udání pořadí:


Ocenění se týká papírových, nikoli webových verzí.

Via Kottke.org.

Videa z včerejšího TEDx Cinema

Včerejší večer TEDx Cinema — co myslíte? Mně jako videožokejovi se líbil, ale asi nejsem ten pravý, kdo to může posoudit. Tímhle vtípkem z xkcd jsme začali. Myslím, že je pro TED trochu příznačný.


Tady jsou odkazy na promítané přednášky.

1. Samuel Harris: Věda má odpověď na morální otázky
2. Lesley Hazleton: O čtení Koránu
3. Arianna Huffington: Cesta k úspěchu? Více spánku
4. Alain de Botton: Vlídnější, laskavější filozofie úspěchu
5. Stacey Kramer: Nejlepší dar, jaký jsem kdy přežila

A tohle jsem prý já :)