O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

pondělí 2. ledna 2012

Tinker, Tailor, Soldier, Spy — konečně přijde do kin

Na tenhle film se těším jak malej. A jsem rád, že i přísný FFuka mu dal vysokou známku.

Proti, proti, rozhodnutí - jako iOS aplikace

Docela zajímavý nápad - udělat jednoduchý dvousloupcový seznam pro a proti jako aplikaci pro iPhone. Jmenuje se inDecision a pro ni mluví to, že je zadarmo.

Berlínský projev Radka Sikorského

Úplné znění listopadového berlínského projevu Radosława Sikorského zveřejnil na svém blogu Václav Žák. Výborná státnická řeč.
Morální význam peněz zajímal Immanuela Kanta, který napsal, že celý postup půjčování předpokládá poctivý záměr splácet. Kdyby se tato podmínka běžně ignorovala, ohrozilo by to podstatu půjček a sdílení bohatství. Poctivost a odpovědnost jsou pro Kanta základem celého mravního řádu. Právě ony také tvoří základní kameny Evropské unie. Poukázal bych na dvě základní hodnoty: odpovědnost a solidaritu. Na naši odpovědnost za rozhodnutí a procesy. A na solidaritu, když přijde na nesení nákladů.

Sto trendů pro rok 2012 od JWT

Sto věci, které se letos vyplatí sledovat od J. Walter Thompson - projekt s podtitulem converting cultural shifts into opportunities. Prezentace je ke stažení na Slideshare (prohlížet může každý, ke stažení je zapotřebí bezplatná registrace). Jsou tam věci jako
  • turistika v nebezpečných oblastech světa 
  • hotelová patra vyhrazená ženám 
  • aplikace pro seniory 
  • IPO Facebooku 
  • generace Z (narozená po roce 2000) 
a další. Něco z toho je očividné, něco chytré, něco asi pitomost, něco, co prostě nechápete... jak to má u podobných seznamů být. Zábava a inspirace, nikoli mapa. Hat tip Martin Kopta alias @atpok, díky!

Turing bude na britské poštovní známce

A pak se omluvíme / pomníky postavíme...
The mathematician and second world war codebreaker Alan Turing is to be celebrated on a special stamp as an online petition calls for a posthumous pardon to quash his conviction for gross indecency.
Tak píše Guardian. Hat tip @sylvaf, díky.

Občanky budou s čipy, čipy nebudou k ničemu

Jiří Peterka na Lupě dlouze a zevrubně analyzuje nadcházející novinku — občanské průkazy s čipem. Čip není povinný, můžete si ho tam nechat dát dobrovolně a podle Peterky to k ničemu není dobré (na základě dostupných informací plně souhlasím). Dříve existovala koncepce, že by občanka s čipem byla povinná, dostali by ji všichni a sloužila by jako jednotný identifikační prvek pro styk s úřady, výhledově třeba i jako tramvajenka, elektronická peněženka atd. Ve světle OpenCard je asi dobře, že se to neujalo, byť za tím vidím spíš neschopnost MV než osvícený záměr.

Symbian není odepsaný, je stále jedničkou v instalované bázi smartphonů a dvojkou v prodejích

Nechci Denní dávku zahlcovat čísly a podíly na trhu, přenechám to s radostí příslušným specialistům. Tohle je ale užitečná věc z hlediska obecné orientace:
StatCounter’s figures, which Royal Pingdom examined, show that Symbian took a 33.55 percent share in smartphone web browsing up from 30.25 percent at the start of the year, keeping it ahead of iOS, which saw its slice decrease from 25.02 at the beginning of the year to 22.61 percent in December. Android followed with 21.76 percent, up from 14.61 percent at the start of the year. Meanwhile, Research in Motion’s BlackBerry OS fell from 15.03 percent in January to 7.82 percent.
To jsou tedy celkové počty používaných přístrojů neboli po obchodnicku instalovaná báze ke konci roku 2011 - Symbian vede před Apple a Androidem. Jinak vypadá situace, když se podíváme na prodej nových přístrojů:
Gartner last month said that Android led all third-quarter shipments with 52.5 percent ahead of Symbian (16.9 percent), iOS (15 percent) and BlackBerry (11 percent). But it reflects the fact that Symbian has been a market leader until very recently and still has a big installed base. Even with declining sales this year, it’s still got a lot of people using its devices, especially in emerging markets, where Nokia is selling a lot of cheap devices.
Pro představu o absolutních číslech: v onom třetím čtvrtletí 2011, o němž je tu řeč, se (podle téhož zdroje) prodalo na světě 115 milionů smartphonů (a celkem 440 milionů všech mobilních telefonů).

Carr: e-knihy nemají žádný definitivní text

Dobrý postřeh Nicholase Carra v The Wall Street Journal o elektronických knihách:
An e-book, I realized, is far different from an old-fashioned printed one. The words in the latter stay put. In the former, the words can keep changing, at the whim of the author or anyone else with access to the source file. The endless malleability of digital writing promises to overturn a whole lot of our assumptions about publishing.
Text tištěné knihy je neměnný, u e-knihy to neplatí. Samozřejmost, ale domyslete to — a máte celý nový svět. Horší nebo lepší, to nevím.