O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

pátek 6. ledna 2012

„Rozšíření Kindlu velmi škodí českým elektronickým knihám“

Tyhle dvě věty Martina Liperta z jeho rozhovoru pro Reflex budou nejcitovanější. A budou se používat proti němu:
Kindle navíc v českém prostředí nemá co dělat, není vůbec určen pro český trh a byl sem uměle protlačen tlakem médií. Zvrtlo se to, s tím se už nedá nic dělat.
Jenže na tom je velký kus pravdy (když pomineme ten „tlak médií“). Kdyby u nás nebyl de facto standardem Kindle, byl by trh českých e-knih určitě dál. Lipert říká, že jsou jen dvě možnosti, jak u nás prodávat MOBI formát: platit vysokou provizi Amazonu, anebo rezignovat ne veškerou ochranu proti kopírování. Není to celá pravda, přinejmenším ještě existuje sociální DRM, které používají Palmknihy - konkurent Lipertovy firmy eReading. Je to ale nouzové řešení. Kde by byl Amazon, kdyby musel spoléhat jen na to, že vepíše do prodané knížky nesmazatelné (ehm, ani to není celá pravda) elektronické ex libris?

Kindle je vynikající čtečka. Je skvěle propojen s prodejnou Amazonu, jejíž šíře nabídky je impozantní — když čtete anglicky. Nejeden Čech si díky Kindle navykne číst knížky v angličtině, což je dobře (i když vydavatelé a knihkupci by v tomto bodě asi nesouhlasili). Kindle je také pohodlným nástrojem pro čtení nelegálně stažených knih, jichž je u nás v oběhu určitě o řád víc než prodaných, ne-li o dva. Dilema vydavatelů e-knih na malém českém trhu není jednoduché. Tu hlavní příležitost bohužel už prošvihli: dohodnout se včas na společném, uživatelsky příjemném hw i sw standardu.

Víceméně opačný názor na svém blogu velmi pěkně formuloval Martin Malý.

Nene, to není Libuše @smuclerova

Z tiskové zprávy vydavatelství Ringier Axel Springer CZ (via FeedCZ, což je výtečná služba provozovaná Danem Dočekalem):
V pátek 6. ledna se na sociální síti Twitter objevil falešný účet generální ředitelky vydavatelství Ringier Axel Springer CZ Libuše Šmuclerové – @smuclerova. Tento účet je podvrh, hrubě narušující jak osobnostní práva, tak pravidla užívání Twitteru. V současné chvíli již pracujeme na jeho odstranění.
K podstatě Twitteru patří, že identitu nelze spolehlivě prověřit. Kdyby se to mělo nějak změnit (jak se o to s polovičatými výsledky snaží Google+), změnilo by to celý Twitter k nepoznání. Obávám se, že nikoli k lepšímu. I ta hravost a mystifikace k němu patří. Některé fake účty jsou vtipné (třeba dobře známý @kardinalvlk), parodované osoby to však sotva potěší, to je jasné. Celkem nejzajímavější bude teď to, co vlastně chce Ringier udělat a jak „pracuje na odstranění“ účtu.

Kvantové vakuum není jen lepší slovo pro „nic“

Filip Tvrdý mě opakovaně vytáčí a zároveň nutí přemýšlet; myslím, že z jeho hlediska jsem vysloveně ideálním čtenářem, protože přesně ty dva účinky jsou to, oč svým blogem Massive Error usiluje. Nepřehlédněte jeho doporučení knihy Lawrence M. Krausse A Universe from Nothing: Why There Is Something Rather Than Nothing, která se za několik dnů začne prodávat (i pro Kindle). Filip Tvrdý píše:
Selský rozum, řecká filosofie a židovsko-křesťanská teologie nás nabádají, že vesmír nemohl vzniknout jen tak z ničeho. Věřící proto často argumentují, že na počátku muselo stát jedinečné creatio ex nihilo, jehož původcem byl bůh; nelámou si příliš hlavu s kruhovou povahou tohoto "důkazu", protože v teologii se dá přece důsledným překrucováním vylhat úplně ze všeho. Jak už to ale s běžnými intuicemi bývá, dostala se i ta o ex nihilo nihil fit do rozporu s poznatky současné vědy, přesněji řečeno fyziky a kosmologie. Vesmír totiž opravdu vzniknul z "ničeho" před 13,75 ± 0,17 miliardami let při událostech Velkého třesku. Otázkou zůstává, co to vlastně "nic" je. Moderní fyzika ukazuje, že naše intuitivní chápání tohoto klíčového pojmu bylo po celou dobu zmatené a nevědecké.
Tvrdý dále cituje z rozhovoru Samuela Harrise s Kraussem, kde fyzik říká:
„Modern science has made the something-from-nothing debate irrelevant. It has changed completely our conception of the very words "something" and "nothing". Empirical discoveries continue to tell us that the Universe is the way it is, whether we like it or not (...)“
Kdekoli se dnes fyzika snaží prodrat blíž k pochopení podstaty světa, pohybuje se už výhradně terénem zcela cizím intuici a názorným představám. A lepší to zřejmě nebude. Atom není maličká sluneční soustava, vnitřek protonu není maličký atom a kvantové vakuum není „nic“. Modern science (...) has changed completely our conception of the very words "something" and "nothing" - ano, ale také zúžila význam slova „our“ v citované větě. Hlubší porozumění světu dnes delegujeme nečetným specialistům. Odtud zájem o náhražky všeho druhu. Věda jej mimoděk, paradoxně a nevyhnutelně spíš generuje než potlačuje. (Což se Filipu Tvrdému extrémně nelíbí.)

Co se to děje v Maďarsku

Fronty před směnárnami, kde občané prodávají vlastní měnu za cizí, nevyhnutelně znamenají, že něco je hodně v nepořádku. Maďarsko se ocitlo v propletenci politických a ekonomických problémů. Dobrý souhrn s mnoha odkazy napsala Kateřina Svíčková pro Deník Referendum. Na NY Times blogu Paula Krugmana hostuje s dvěma obsáhlými příspěvky (z loňského prosince a letošního ledna) Kim Lane Scheppele, profesorka práva z Princetonu, která v Maďarsku a Rusku dlouhodobě pracovala. Společný názor všech těchto citovaných materiálů: Orbánova vláda reaguje na ekonomické potíže omezováním demokracie a blíží se svým stylem Putinovu Rusku.

Krugman je na americké poměry dost levicový ekonom a o důsledně levicovém zaměření Deníku Referendum není sporu, takže předložené názory jsou jistě nevyvážené. Rychle rostoucí výnos krátkodobých státních dluhopisů a propad forintu vůči euru, to je jiná věc, zde jde o zcela objektivní ukazatele. Z Maďarska se může vyklubat pěkný průšvih v našem bezprostředním sousedství.

EDIT: Jan Macháček dnes v Respektu: „Vyhraněná levice ať se neraduje z toho, že trhy dnes odmítají pravicového Orbána, stejně by odmítly levicový populismus – pokud by přešel od slov do praxe.“

12 predikcí pro rok 2012 na SlideShare

...jak je doporučuje SlideShare blog.
  1. 2012: 12 Themes – What to expect in the year ahead, Ross Dawson takes a look at the global themes that affect every type of business, regardless of country.
  2. Social Media & Content Marketing Predictions 2012, Content Marketing Institute. 75+ contributors share their thoughts about the relationship between brand and content, the evolution of blogging, the future of Google’s influence, content marketing and distribution.
  3. SapientNitro Insights 2012 – How Digital Innovation Impacts Your Business, SapientNitro. This in-depth analysis examines the effect of innovation on peoples’ perceptions, they way people make purchases, the role of mobile devices and other trends that vary from country to country.
  4. 12 Crucial Consumer Trends for 2012, trendwatching.com
  5. Where Is Nonprofit Marketing Headed in 2012?, Kivi Leroux Miller
  6. 2012 Digital Trends For Healthcare Marketing, IQ Innovation Lab of GSW Worldwide
  7. The World Economic Situation and Prospects 2012, United Nations Department of Economic and Social Affairs (UN DESA)
  8. 10 Business Intelligence Trends for 2012, Tableau Software
  9. 10 trends for 2012, JWT Intelligence
  10. What Social Media Will Look Like in 2012, SapientNitro
  11. 2012 Predictions for Mobile Web and HTML5, Jonghong Jeon (pozor, z větší části korejsky :)
  12. 7 Online Video Trends to Watch in 2012, Skytide
Zajímavé mi připadají hlavně prezentace č. 2, 3, 4 a 9.