O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

pátek 20. ledna 2012

Inside Apple (by Adam Lashinsky)

Tahle knížka teď asi na pár dní přitáhne pozornost IT světa, než ji nahradí jiná senzace.
Apple, Lashinsky revealed to me when he came into our New York City studio earlier this week, is organized like a terrorist cell. It’s a “closed caste system”, he explained, in which a few hand picked elites like Tim Cook and Scott Forstall collectively run the company without any input from ordinary employees. Apple encourages anything but an open or friendly culture, Lashinsky explained
Obsáhlou ukázku z Inside Apple: How America's Most Admired — and Secretive — Company Really Works si můžete přečíst na webu časopisu Fortune.

Jaké je vaše oblíbené vysvětlení?

John Brockmann od roku 1998 klade předním světovým vědcům (a jiným zajímavým osobnostem) otázku. Každý roku jednu, všem stejnou. Z odpovědí pak sestaví knížku, která obvykle stojí za přečtení. Otázku i odpovědi pro rok 2012 si můžete už teď přečíst na webu, knížka vyjde později.

Několik zajímavých komentářů k SOPA a protestům

Napsalo se toho strašně moc, protože tohle je téma, které se lidí kolem internetu dotýká velmi osobně. Výsledný dojem je pak ten, že svět nemá žádnou větší starost než SOPA, což je samozřejmě nesmysl. Za přečtení podle mne stojí:

Dva výborné komentáře Setha Godina (When the world changes... a Learning leadership from Congress). Oba se tématu zdánlivě týkají jen tak okrajově, postihují však právě to, co je důležité a nadčasové. „It's painful, expensive, time-consuming, stressful and ultimately pointless to work overtime to preserve your dying business model.“

How SOPA would affect you: FAQ na serveru C|Net. Tím „you“ se myslí americký uživatel, ale stejně je to užitečné a informativní čtení.

Stručné a jasně sepsané stanovisko Electronic Frontier Foundation se zabývá nežádoucími vedlejšími účinky protipirátských zákonů, pokud jde o disent v nedemokratických režimech či aktivity typu WikiLeaks.

Al-Jazeera přetiskla starší věcnou a střízlivou analýzu, kterou sepsal Jonathan Zittrain (autor knihy The Future of the Internet – And How to Stop It).

Nadace Wikipedie stručně zdůvodnila, proč sáhla k protestu.

Google v USA začernil logo (a přidal se tak k mnoha jiným provozovatelům serverů, kteří tak či onak dali najevo solidaritu s postupem Wikipedie).

Hlavnímu názorovému proudu se trochu vzdaluje velice zajímavý komentář, který napsal Andrew Orlowski pro The Register:
And it's the sort of progressive thinking conspicuous by its absense in Silicon Valley, and its armies of 'copyfighters'. They love the war too much for it to end. And to keep fighting, you must avoid thinking about constructive, mutual agreements.
Nezapomeňme, že zatímco řeči se vedou, činy rozhodují. 14. ledna poslal Obama návrh SOPA k ledu, jistě ne navždy, ale na chvíli ano. 19. ledna zas FBI zavřela web Megaupload.com a spolu s ním i jeho provozovatele, z nichž ani jeden není americký občan. Jsou to Němci, Estonec, Slovák a Nizozemec, zadrženi byli v Aucklandu na Novém Zélandě. Žádná SOPA k tomu nebyla potřeba. Škodu, kterou Megaupload způsobil majitelům práv (americkým subjektům), odhadla FBI na půl miliardy dolarů.