O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

středa 9. května 2012

Návrat k drachmě pocítíme i my

The Economist o možném vývoji v Řecku, opustí-li euro:
(...) Hyperinflation would be a real possibility. The political dynamics of such turmoil are difficult to foresee, but one suspects that fringe parties would only benefit from chaos. As The Economist has warned, Greece might well become a failed state upon leaving the euro zone. It might not, of course, but I'd put more money on disaster than salvation.

I suspect matters would worsen for the euro zone, as well. Some now argue that exposure to Greece has been reduced sufficiently that the rest of the single-currency area could cut the country loose without too much financial trouble. That might be right. The question is whether this particular genie, once released, could be contained. The stakes of such a gamble would be enormous. If there were contagion, and if markets attacked Ireland, Portugal, and perhaps Spain and Italy, thinking that they could be next, the euro zone might be overwhelmed and driven into chaotic collapse. (...)
Autor dodává, že se tohle všechno samozřejmě stát nemusí — a má pravdu, situace je nepředvídatelná. Nezdá se mi ale pravděpodobné, že by to mohlo dopadnout tak, že Evropa zůstane nedotčená a Řecko, poté co projde očistcem, začne prosperovat. Schytáme pořádný otřes. Jak moc destruktivní, toť otázka.

The Economist: The Euro crisis - No way out

Dopište rozepsanou povídku

Když psal Nezval pod pseudonymem „věčného studenta Roberta Davida“, Karel Čapek a Julius Fučík ho nepráskli, ač je svrběl jazyk - protože identitu anonyma hádali, a hádali správně. (Fučíkovi se ten trénink později hodil.) Já také hádám, jsem si jist, že správně, ale autora rozverných povídek z Oddělení zbožných přání rovněž neprásknu. Nebudu mu kazit hru.

Sami snadno nahlédnete, že ty miniatury jsou napsané zručně, vypsanou rukou; že netrpí nedostatkem nápadů; a do anonymity autora asi nezahnalo nic vážnějšího než chuť mystifikovat. Ledaže by chtěl své ostatní činnosti maličko odstřihnout od námětů, které jsou jednak většinou erotické (ale komu by tohle dnes vadilo?), jednak banální (a to už v intelektuálních kruzích trochu hřích je).

Anonymní autor dnes posunul hru o kousek dál: vyzval čtenáře, aby dopsali konec neuzavřeného příběhu (výjimečně nikoli erotického). Rozehrál to šikovně, aby úkol oslovil co nejvíce zájemců. Kdybyste ale chtěli zvládnout opravdovou výzvu: napište to tak, aby to nebylo klišé, legrácka ani moralita. Převezte anonyma, protože tohle by on sám nedokázal! (Já taky ne, takže to ani nebudu zkoušet.)

Google vs. Oracle, oč jde

When it comes to the Oracle lawsuit against Google regarding Android, many sites and news outlets say that “Android applications are written in Java”. As usual, this is a bit of shorthand.
Následuje vynikající, ne moc technické (a ne moc zaujaté) vysvětlení podstaty sporu, o němž se píše hodně a mlhavě. Hat tip Dan Dočekal.

What is Dalvik? by Mark Murphy (na webu Groklaw)

Jednoduchá informace o soukromí ve stylu CC

Doctorow ještě jednou; tentokrát cituje zajímavý návrh šestice ikon označujících, jak zachází provozovatel webu se soukromím uživatelů. Navrženo jako analogie k Creative Commons a připadá mi to jako velmi dobrý nápad.


Toto jsou například atributy pro Google - a co jednotlivé ikony popořádku znamenají?
CHANGES: This website will alert you to material changes/This website may or may not alert you to changes

CONTROL: You, the user, can always access all of your data, export all of your data/You, the user, may or may not be able to access your data, export your data

INFORMATION: This website only collects and uses enough data to provide any necessary services/This website might collect and use more information than is strictly necessary.

SHARING: This website may be collecting data about you. However, they are not selling or trading your data, and they will only share your data with other organizations in order to complete the intended transaction/This website is collecting data about you and may be selling or trading it with another organization, government, or person.

SECURITY: This website encrypts your data/This website does not encrypt your data

LAW ENFORCEMENT: Statutory Process: When an organization receives a phone call, letter, or other legally insufficient request for your data, they don't comply because the law requires the government to take additional steps before getting your data. This website requires the government to comply, at a minimum, with the legal process provided by the law before getting users' data./Compliance: This organization might provide your data to a government that asks for it without following the legally required process.

Privacy Simplified

Čím kdo zachází...

...tím také schází, říkala babička. Článek Andrewa Orlowského v El Reg o (asi bezvýznamné, ale rozhodně zábavné) „pirátské kopii Pirate Bay“ mne přivedl k téhle starší story. Oč jde: The Daily Mail otiskl bez souhlasu autorky fotku, kterou pořídila paní Alice Taylor. Což je manželka Coryho Doctorowa. Což je spisovatel sci-fi, jeden z hlavních autorů blogu Boing Boing a politický aktivista, dříve levicový, nyní zhruba v linii evropských pirátských stran (ne nutně v tomto pořadí, nevím, čím z toho je právě teď nejvíc).

Daily Mail požádal o svolení fotku otisknout, autorka odmítla, noviny to přesto udělaly (jméno autorky uvedly, honorář nezaplatily). Doctorow se namíchl a rozmázl to na Boing Boing. Některými čtenáři byl obviněn z pokrytectví: je-li proti copyrightu, proč se najednou rozčiluje? Některé části diskuse pod článkem jsou zajímavé a poukazují na rozpory alternativního post-copyrightového světa. Podstatnější než teoretický spor jsou však příklady, kdy čtenáři Corymu ukazují, že Boing Boing často dělá totéž, co ho naštvalo v chování The Daily Mail: vezme fotku, zmíní autora, zveřejní. Hranice fair use pro dnešní dobu nejsou očividně jasné ani nejslavnějším průkopníkům, což vlastně není kritika. Jen připomenutí, že doba je zmatená.

Andrew Orlowski, The Register: The Pirate Bay cries foul over Pirate Bay copycats
Jeremy Nicholl, The Russian Photos Blog: Boing!!! Cory Doctorow’s Daily Mail Copyright Clanger
Cory Doctorow, Boing Boing: Daily Mail rips off my wife's photo after asking permission and being turned down