O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

úterý 1. května 2012

Babel Guide, nový projekt Adama Zbiejczuka

Adam Zbiejczuk, jeden z mála lidí v ČR, který si plným právem může říkat profesionál v oblasti sociálních médií, spustil svůj nový web Babel Guide.
Babel Guide will be here to inform people about great projects, personalities, news and insider information, mostly in the CEE region. It’s a platform open for discussion and sharing. My vision is to publish articles of a value that lasts more than few days. I want to cover topics in depth and believe that there are still people out there who appreciate texts longer than 500 characters. You don’t have to read everything, but if you look for something – let’s say an analysis of social media monitoring tools in a particular country – one page is the summary of the article, not the article itself. Many of these texts will be of a promotional nature – and I believe that is right: they should praise the good stuff created here. But in each case this will be clear, and the connection will be shown, so there will be no hidden ads.
Mohlo by to nakopnout i jiné lidi u nás, aby začali uvažovat víc globálně, psát anglicky a nemít malé cíle.

JAFSU: povinné čtení pro startupy

Nový (pro mě) komiks objevený díky Panda Daily (kde také najdete vysvětlení, proč se to jmenuje JAFSU, jestli to neuhodnete dřív sami). Povinné čtení pro Startup Yard apod.!


JAFSU.com by Peter Sandberg

Normální rozdělení jako příběh

Nevím, kdo je Charly, ale vysvětlovat umí dobře.
(...) když příslušným teploměrem změřím teplotu nějakého předmětu, je naměřená hodnota s 50% pravděpodobností přesná na plusminus jednu desetinu. Na 95% je přesná na plusminus dvě desetiny. A prakticky (nerovná se zcela) jistě je přesná na plusminus tři desetiny. A čím vícekráte něco tímto teploměrem změřím, tím více se kumulativní výsledek blíží realitě - ale nikdy není absolutně přesný.

A údajně právě takto Carl Friedrich Gauss normální rozložení, jež od té doby nese jeho jméno, objevil. Zpracovával geodetická měření a zjistil, že totéž měření dá pokaždé lehce jiné hodnoty - a že tyto hodnoty, byť na pohled náhodné, lze popsat matematickou funkcí. A ta matematická funkce nám umožňuje najít řád tam, kde byl zdánlivý chaos, a tak přiřadit míru přesnosti něčemu, co už ze samotné povahy reality úplně přesně zjistit nelze.

Ale proč se realita chová takhle blbě? Proč není možné prostě změřit například vzdálenost x přesně ale jen "přesně plusminus"? K tomu se ještě vrátím.

Hic est Charly: Destilace páté esence

Microsoft, Google a Apple po částech: provozní zisky

„Kdy bude iPad vydělávat víc než celý Google?“ ptá se Horace Dediu na svém skvělém blogu asymco. A odpovídá sám sobě: v dalším čtvrtletí. Čísla jsou jasná... a skoro k neuvěření.

Operating Income: Microsoft divisions, Apple products and Goo... on Twitpic

Mimochodem, ten kluk je původem Rumun... a má toho za sebou dost. Borec. Rád bych ho někdy viděl naživo.

Perfektní argument pro incoming turistiku

V neřestech jsme prý první na světě, tvrdí Bloomberg.
Czech Republic
Rank: 1
Alcohol: 1
Smoking: 5
Gambling: 12
Amphetamine Use: 6
Cannabis Use: 1
Opioid Use, Including Prescription Drugs: 24
Cocaine Use: 21
Ecstasy Use: 2
Overall Drug Use: 2
Je to očividně vyhodnocení nějakých dotazníků, takže spolehlivost nevalná. Nezdá se mi, že bychom skutečně mohli být největšími konzumenty marjánky na světě per head, nezdá se mi, že bychom byli druzí v extázi a už vůbec se mi nezdá, že Češi patří mezi největší kuřáky. S tím alkoholem to je ošemetnější, ale první místo absolutně je taky nějaké divné. V každém případě - jsme Češi, takže i nezasloužené vítězství hřeje!

Bloomberg Rankings: Global Vice Index (via @AdamHazdra via @adlo)

TEDx se šíří: 9. června bude v Košicích

Bratislava, Praha, Brno, Hradec Králové... a teď Košice, tak to šlo v čase v Česku a Slovensku. Přemýšlím, zda se mi podaří zařídit si tenhle daleký výlet. Rád bych.

Shluková analýza amerického Senátu

Skvělá ukázka infografiky a analytické práce s daty: hlasování v americkém Senátu. Graf je proklikávací, každá čára nese jméno příslušného senátora. Algoritmus je sám seskupil (tzn. červená čára mezi modrými a naopak znamená, že se spletl, protože se daný politik nechová „stranicky“).


Adrien Friggeri: Agreement Groups in the US Senate (via @guardiandata)