O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

úterý 4. září 2012

Piráti jak Blesk

K tlaku USA na ostatní státy dochází také u zakladatele Wikileaks, Juliana Assange. Žádná vláda si netroufne odmítnout jeho vydání do USA, ačkoliv se jako australský občan žijící mimo USA nemohl provinit žádným porušením jejích zákonů. Přesto se uvažuje o jeho předání americké justici k potrestání, ačkoliv americké ministerstvo spravedlnosti dosud nedokázalo přesně formulovat, jaký trestný čin měl spáchat.
Kdybychom tyto věty uvedli do souladu s realitou, musely by znít takto:

K tlaku USA na ostatní státy dochází by podle názoru některých lidí mohlo dojít také u zakladatele Wikileaks, Juliana Assange. Žádná vláda si netroufne odmítnout jeho vydání nemůže - z čistě logických a právních důvodů, nikoli politických - poskytnout stoprocentní apriorní záruku, že ho nevydá do USA (v hypotetickém případě, že by Američané o jeho vydání požádali, což neudělali, ani zatím nenaznačili, že to udělat chtějí), mimo jiné i proto, že ačkoliv se jako australský občan žijící mimo USA nemohl celkem snadno provinit žádným porušením jejích amerických zákonů. Přesto se podle neověřených zdrojů, které nemusejí, ale mohou být jen něčí bujnou fantazií, uvažuje o jeho předání americké justici k potrestání vyšetřování, ačkoliv je zároveň třeba říci, že se americké ministerstvo spravedlnosti dosud nijak viditelně nezabývá otázkou, nedokázalo přesně formulovat, jaký trestný čin, pokud vůbec nějaký, měl spáchat.

Jenže s takovými formulacemi, uznejte sami, se nedá dělat politika.

Kromě toho je citovaný odstavec přilepen zcela nefunkčně, zpráva je o něčem úplně jiném - o zatčení spoluzakladatele Pirate Bay v Kambodži, a to na základě mezinárodního zatykače vydaného švédským soudem. Dotyčný Gottfrid Svartholm Warg (Piráti ve své tiskové zprávě zaměnili prostřední jméno za příjmení, ale to už je detail) byl ve Švédsku roku 2010 prvoinstančně odsouzen k roku vězení za porušování autorských práv, odvolal se, ale nepřišel k odvolacímu soudu a namísto toho zřejmě odjel ze země. Soud v jeho nepřítomnosti potvrdil první rozsudek. To vše se stalo, aniž by státnímu zástupci či soudci drželi agenti CIA revolver u ucha, aspoň já jsem toho názoru.

Assange, Pirate Bay, copyright, WikiLeaks, všechno v jednom chumlu, jak se to hodí. O tom, proč chtějí Švédové soudit Assange, se nemluví, protože to se naopak nehodí.

Demagogií tohoto typu Piráti diskreditují debatu přinejmenším o třech tématech: o budoucnosti copyrightu, o rozsahu a ochraně svobody slova (WikiLeaks) a o chování USA jako světového četníka. Všechna ta témata jsou závažná a politicky důležitá.

Třeba tím získají nějaké voliče mezi typickými čtenáři Blesku. Ale spíš si myslím, že ne. Rozhodně ale ztrácejí kredit u mnohých jeho nečtenářů, což je škoda.

Piráti.cz: Copyright omezuje politickou nezávislost států, ukazuje zatčení zakladatele The Pirate Bay v Kambodži

Bezdomovci provádějí po Praze

Bude to fungovat?

„Funguje to v Londýně, v Kodani, v Berlíně… tady to bude fungovat taky. Jen to musíme lidem prakticky dokázat. Ale to je pro social business normální.“

Jak jste teď daleko?

„Spustili jsme ostrý provoz. Máme několik prohlídek do týdne, jedna stojí 2 stovky, polovinu dostává průvodce, polovinu firma. Pracujeme teď hlavně na propagaci. Zákazníci jsou nadšení, ale potřebujeme stálý tok klientů. Hodně pozitivně reagují zahraniční turisté. Máme na prohlídkách i překladatele – dobrovolníka.“

Ulítlé, odvážné. Jde to do čelní srážky s národní povahou a systémem apriorních názorů. Držím palce.

Pragulic: Byznys postavený na bourání mýtů o bezdomovcích (via @HubPraha)
The remarkable thing about Shakespeare is that he really is very good, in spite of all the people who say he is very good.
— Robert Graves