O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

čtvrtek 2. února 2012

K čemu jsou konzultanti

Nic, co bychom tak jako tak nevěděli, ale velmi pěkně řečeno.
The puzzle is why firms pay huge sums to big name consulting firms, when their advice comes from kids fresh out of college, who spend only a few months studying an industry they previous knew nothing about. How could such quickly-created advise from ignorant college students be worth the millions paid? Why don’t firms just ask their own internal recent college grads?

Textový editor Google Docs zavede editovatelné styly

Výborně, tohle v Google Docs opravdu chybí. Prý už brzy.


Fotky z Androidu do cloudu a zdarma

Syncly, aplikace pro Android, automaticky nahrává všechny vaše fotky do Dropboxu.
All you do is start up the app, create an account, link it to your Dropbox, and start snapping photos. Syncly will upload photos instantly after you take them, over 3G of Wi-Fi (whichever you prefer), silently in the background. No other app works that well or does it all for free.
Uživatelé iOS mají totéž pomocí aplikace Photo Stream, k čemuž si musíte udělat účet v iCloudu. Ten dokonce zdarma dává větší kapacitu než Dropbox (u Dropboxu to jsou 2 GB, u iCloudu 5 GB), ale je to zas pod Vládou Jedné Firmy.

Jak namalovat vývoj pořadí tržních podílů

Horace Dediu, který píše asymco, je machr na jednoduchou infografiku. Tohle je vývoj pořadí výrobců mobilních telefonů (všech, nejen chytrých). Je to po kvartálech, graf tedy sahá pět let dozadu (i machr se utne, chybí tam označení časové osy).


Google nesmí ve Francii poskytovat Google Maps API zdarma

Výrobci svíček se zase snaží zakázat sluneční svit.
Francouzská společnost Bottin Cartographes žalovala Google před dvěma lety za to, že podle ní zneužíval dominantní postavení na trhu s mapovacími službami. Zatímco Bottin Cartographes poskytuje firemním klientům mapovací služby za poplatky, Google tak činil zcela zdarma. Podle žalující strany svoje náklady Google dotoval odjinud a snažil se tak vytlačit z trhu konkurenci.
Francouzský soud dal Bottin Cartographes nyní za pravdu a Google má společnosti podle rozsudku zaplatit 660 tisíc eur náhradu škody a k tomu 15 tisíc eur pokutu za porušení antimonopolních předpisů.
Google má dvě verze Maps API, neplacenou a placenou, liší se od sebe hlavně povoleným počtem přístupů za den. Bottin musel tedy napadnout tu základní verzi. Když před lety vedl a prohrával podobné procesy Microsoft, byla veřejnost proti němu a fandila jeho konkurenci. Když je teď vede a prohrává Google, je to převážně naopak. Co se změnilo? Je Larry Page o tolik sympatičtější než Bill Gates? Jsou produkty Google o tolik lepší než produkty Microsoftu? Nebo je svět prostě jinde a vnímá tuhle problematiku odlišným způsobem?

Retro fotbálek pro iPhone

A ještě jedna killer app :) — česká aplikace, emulace starého cvrnkacího fotbálku pro iPhone. Ne že by to byla nějak vzrušující hra, je to fotbal tak na úrovni středu tabulky české ligy ;), ale má to výbornou atmosféru. A je zadarmo. Povedená záležitost, nikdy by mě nenapadlo, že tohle může na iPhone vypadat dobře.


Longform má samostatnou aplikaci pro iPad

Zajímavá služba Longform, nabízející články z webu pro „dlouhé čtení“, má nyní svou vlastní aplikaci, nemusíte tedy ručně vybírat články a posílat si je do Instapaperu nebo Readability. Stojí bohužel €4. což je na tento typ aplikace příliš. Vypadá ale hezky.


Proč nemá Facebook ticker symbol LIKE?

Ne; na burze najdete Facebook pod zcela prozaickým FB. LIKE napadlo jistě nejen mne... Washington Post má řadu dalších pěkných nápadů:
—TMI: Too much information. For the company that made it OK to share details about your broken relationships and drunk-dialing miscues, and deliver passive-aggressive rants about your siblings, all over the Internet.

—TFS: Thanks for sharing! (Again!) Because we were really hoping for an hour-by-hour update of what that lab partner from high school biology is doing every weekend.

—LIKE: You want your friends to Like your posts. Facebook wants you to Like its stock. We note that FRND would also be an acceptable substitute.

—MEEE: Because if Facebook isn’t the modern world’s biggest exercise in self-glorification, then we don’t know what is.

—X: As in, “It’s really time to stop stalking your ex and concentrate on your current relationship.” But since “X’’ is taken by U.S. Steel Corp., we offer STLK as a placeholder.

—THE: Because remember, it was thefacebook.com before it was renamed facebook.com. That’s when it became, in the words of Justin Timberlake as Sean Parker in “The Social Network,” cleaner.

—ZUCK: For Mark Zuckerberg, the face of Facebook and the man all of Wall Street wants to friend. Or “LOL,” for what he’s going to do all the way to the bank.

—POKE: In honor of what is perhaps Facebook’s creepiest feature.

—WOT: Waste of time. Applies to friends who constantly post about going to the gym or the grocery store. Never, ever, ever interesting.

—FBML: For “future blackmail.” As in, those keg-stand pictures are funny now, but could keep you from becoming president in 30 years.

Следующая станция Perdido

Kdepak. Auto z Německa, nudle z Thajska, pralinky z Belgie, borovičku slovenskou a když chcete mít svou apokalypsu kvalitní, obraťte se s důvěrou na Rusy.