O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

čtvrtek 26. ledna 2012

Plný text ACTA v češtině

Český překlad dohody ACTA, kterou dnes Česká republika podepsala (na rozdíl od Slovenska, Nizozemska a Německa), má k dispozici Živě.cz.

Maďaři demonstrují pro Orbána, česká média to ignorují

Velmi zajímavé. István Léko v České pozici ostře polemizuje s konvenčním obrazem současného Maďarska v západních (i našich) médiích.
Maďaři vyšli do ulic. Budapešť zažila v sobotu 21. ledna největší demonstraci od roku 1989. Kdo na zahraničních televizních kanálech náhodou viděl, jak několikasettisícový dav z náměstí Hrdinů po Andrássyho třídě – asi o 200 metrů delší než Václavské náměstí v Praze – kráčí k budově parlamentu, mohl si přečíst hlavní heslo demonstrace: „Nem leszünk gyarmat – We will not be a colony!“ (Pro ruštináře: „Nechceme se stát kolonií!“)

Proč o této pokojné demonstraci nereferovala veřejnoprávní Česká televize? Podle všeho proto, že ji neorganizovali bývalí komunisté. Těžko najít jiný argument, proč tři příležitostní slovenští zpravodajové České televize (ČT) v Maďarsku – Olga Baková, Ladislav Kerekeš a Gregor Martin Papucsek – nebyli na místě. Nechtělo se jim? Nebo chtělo, ale z Kavčích hor jim řekli, že když je to provládní demonstrace, ať nic netočí? Nebo tito novináři o víkendu nepracují?
Dává to smysl, postoje opačné strany také dávají smysl. Z velké části to je spor o vztahu národního státu a EU.

Velká kniha příběhů pro 21. století (by Neil Gaiman a Al Sarrantonio, Eds.)

Přečetl jsem a napsal recenzi na Goodreads. Tři hvězdičky z pěti.
Nejlepší povídku sborníku napsal sám Gaiman. Když se tohle stane, zasluhuje editor antologie pochvalu, nebo spíš naopak? Povídka se jmenuje Pravda je jeskyně v černých horách a je skvělá, ostrá jako nůž na hřbetu ruky v mrazivém ránu. Další dvě opravdu výborné jsou předposlední a poslední povídka antologie, obě od autorů, o nichž jsem nikdy neslyšel: První let McCauleyho Bellerophonu od Elizabeth Hund a Na ďáblově schodišti, kterou napsal Joe Hill.
Přitom jsem zakopl o plné texty zmíněných dvou nejlepších povídek v angličtině: