O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

pátek 6. ledna 2012

Co se to děje v Maďarsku

Fronty před směnárnami, kde občané prodávají vlastní měnu za cizí, nevyhnutelně znamenají, že něco je hodně v nepořádku. Maďarsko se ocitlo v propletenci politických a ekonomických problémů. Dobrý souhrn s mnoha odkazy napsala Kateřina Svíčková pro Deník Referendum. Na NY Times blogu Paula Krugmana hostuje s dvěma obsáhlými příspěvky (z loňského prosince a letošního ledna) Kim Lane Scheppele, profesorka práva z Princetonu, která v Maďarsku a Rusku dlouhodobě pracovala. Společný názor všech těchto citovaných materiálů: Orbánova vláda reaguje na ekonomické potíže omezováním demokracie a blíží se svým stylem Putinovu Rusku.

Krugman je na americké poměry dost levicový ekonom a o důsledně levicovém zaměření Deníku Referendum není sporu, takže předložené názory jsou jistě nevyvážené. Rychle rostoucí výnos krátkodobých státních dluhopisů a propad forintu vůči euru, to je jiná věc, zde jde o zcela objektivní ukazatele. Z Maďarska se může vyklubat pěkný průšvih v našem bezprostředním sousedství.

EDIT: Jan Macháček dnes v Respektu: „Vyhraněná levice ať se neraduje z toho, že trhy dnes odmítají pravicového Orbána, stejně by odmítly levicový populismus – pokud by přešel od slov do praxe.“

Žádné komentáře:

Okomentovat