O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

pátek 6. ledna 2012

„Rozšíření Kindlu velmi škodí českým elektronickým knihám“

Tyhle dvě věty Martina Liperta z jeho rozhovoru pro Reflex budou nejcitovanější. A budou se používat proti němu:
Kindle navíc v českém prostředí nemá co dělat, není vůbec určen pro český trh a byl sem uměle protlačen tlakem médií. Zvrtlo se to, s tím se už nedá nic dělat.
Jenže na tom je velký kus pravdy (když pomineme ten „tlak médií“). Kdyby u nás nebyl de facto standardem Kindle, byl by trh českých e-knih určitě dál. Lipert říká, že jsou jen dvě možnosti, jak u nás prodávat MOBI formát: platit vysokou provizi Amazonu, anebo rezignovat ne veškerou ochranu proti kopírování. Není to celá pravda, přinejmenším ještě existuje sociální DRM, které používají Palmknihy - konkurent Lipertovy firmy eReading. Je to ale nouzové řešení. Kde by byl Amazon, kdyby musel spoléhat jen na to, že vepíše do prodané knížky nesmazatelné (ehm, ani to není celá pravda) elektronické ex libris?

Kindle je vynikající čtečka. Je skvěle propojen s prodejnou Amazonu, jejíž šíře nabídky je impozantní — když čtete anglicky. Nejeden Čech si díky Kindle navykne číst knížky v angličtině, což je dobře (i když vydavatelé a knihkupci by v tomto bodě asi nesouhlasili). Kindle je také pohodlným nástrojem pro čtení nelegálně stažených knih, jichž je u nás v oběhu určitě o řád víc než prodaných, ne-li o dva. Dilema vydavatelů e-knih na malém českém trhu není jednoduché. Tu hlavní příležitost bohužel už prošvihli: dohodnout se včas na společném, uživatelsky příjemném hw i sw standardu.

Víceméně opačný názor na svém blogu velmi pěkně formuloval Martin Malý.

1 komentář:

  1. Moje Kindle zkušenost - měl jsem ho asi dva roky, ale používat více jsem ho začal až byly české knihy dostupné jednoduše na kosmas.cz. Takže snad i za této situace tady trh bude.

    OdpovědětVymazat