O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

neděle 7. října 2012

Češi nejsou Američané

Martin Černohorský z Et netera o startupech:
Některé projekty typu StartupYard mi přijdou vcelku rozumný, ale furt mi přijde, že ti lidé se cítí hodně pod tlakem. Češi nejsou Američané. A tyto systémy mi přijdou nastavený pro rozjeté americké borce, kteří si věří.

Já mám na druhou stranu zkušenost s lidmi, kteří za námi chodí nebo se s nimi potkám. A ti spíše chtějí najít způsob, jak uplatnit svůj nápad, aby na něm vydělali na normální žití. Nepotřebují tedy zválcovat svět tím, že budou největší.
Myslím si víceméně totéž. Hodně lidí si myslí něco úplně jiného. Nevím, kdo má pravdu. Namísto poměrně planých diskusí na různých konferencích se nám tady rýsuje základ pro jednu užitečnou.

Jan Strouhal, iHNed: Šéf Et netery: Češi nejsou Američané. Investoři na české startupy až příliš tlačí

Emot jako přehled zpráv

Miloš Čermák se svými studenty na FSV UK vymyslí každý semestr něco pěkného. S koncem semestru to většinou bohužel přestane fungovat. Ten nejnovější projekt se jmenuje Emot a ohromně se mi líbí. Jednak sama myšlenka „emocionálního teploměru“ není k zahození (není tak docela originální, ale co je?); především ale touto cestou mimoděk vzniká nejlepší mně známý news digest v češtině. Stručný a relevantní. Přelétnete deset titulků s třířádkovými anotacemi a jste v obraze. — Jenže je to náročné na ruční práci a tím pádem to nejspíš zas nepřežije konec semestru. Studentské projekty nemusí mít obchodní model.