O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

pátek 11. května 2012

Mapy od Apple už v iOS 6? Těšíte se, nebo naopak?

(...) who say that iOS 6, the next version of the software to power the iPhone, iPad and iPod touch, will ditch Google Maps as the source for the Maps app in favor of an Apple-built solution: a maps app whose technology is derived from several companies Apple has acquired over the past few years.
To podle mne není dobrá zpráva, ale:
  1. Objekty lásky bývají žárlivé, s tím nic nenaděláte, fanoušci budou stále častěji stavěni před volbu - Apple, nebo Google? Miluješ mě, nebo ji?
  2. Třeba budou mapy od Apple stejně dobré, ne-li lepší (obávám se ale, že to nebude platit mimo USA, natožpak ve východní Evropě, známe „péči“ Apple o zdejší trhy);
  3. Google Maps určitě půjdou používat na iOS dál (potíže mohou nastat, pokud jde o jejich integraci do jiných aplikací, např. s kontakty);
  4. A především, nic není jisté.
Erica Ogg, GigaOM: Apple mapping a future without Google in iOS 6?

Slušným lidem to přece nemůže vadit, že?

Prezident Václav Klaus kdysi „vběhl do odposlechu“, když si telefonoval s nějakým drbanem, na něhož byl odposlech povolen soudem. Klaus se (pochopitelně dotčen) rozčiloval. Proti Klausovi zazněly hlasy, že si má každý rozmyslet, s kým si volá. A na druhou stranu, že když nechystá žádné šmé, nemůže mu to přece vadit. Tak přemýšlelo i zhruba 80 procent Američanů, když po útocích v USA (9/11) souhlasilo se zvýšením počtu odposlechů v rámci boje proti terorismu, i za cenu, že by byli odposloucháváni sami. A policejní prezident Jiří Kolář řekl, že kdo nic špatného nedělá, nemusí mu vadit, že je odposloucháván. Komentář HN pak tento výrok vyhodnotil jako „mentalitu bolševického fízlování“.

Vyvodit tento závěr z Kolářova výroku, to musí člověk zatnout nejen zuby, ale i mozek. Jde-li totiž o mentalitu bolševickou, pak je tedy 80 procent Američanů bolševiků. Za druhé, Kolář nehoruje pro fízlování, ale hovoří o situaci, kdy je člověk odposloucháván. A naznačuje výhodu čistého svědomí. Opravdu těžko skandalizovat člověka, který nechystá óbrpodvody s veřejnými či unijními penězi, a neříká druhému dospělému muži „kolibříku“.
Je to napsané tak zašmodrchaně, že si nejsem jist, zda autora chápu správně. Nicméně se mi zdá, že souhlasí s panem Kolářem a s jeho názorem, že poctivému nemá vadit, je-li odposloucháván. To si, pravda, myslí hodně lidí. Policejního prezidenta mezi nimi ale vidím nerad. A vlivného novináře taky. Oba jsou jistě poctiví lidé: dají tedy souhlas ke svému permanentnímu odposlouchávání?

Jan Schneider, Česká pozice: Agáta, šifrovací telefony a neviditelná ruka