O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

čtvrtek 9. února 2012

Doporučená denní dávka... kávy

Co odpovíte vy, když se vás zeptám, kolik stojí káva?
“Americans under the age of 40 are thinking about coffee pricing in cups,” said Ric Rhinehart, executive director of the Specialty Coffee Association of America. “If you asked my mother how much coffee cost, she would have told you that the red can was $5.25 a pound and the blue can was $4.25. If you ask people in their 20s and 30s, they’ll say coffee is $1.75 to $3.75 a cup.”
Nadávno jsem si pořídil Nespresso, takže jsem si samozřejmě se zájmem přečetl, že:
For example, the Nespresso Arpeggio costs $5.70 for 10 espresso capsules, while the Folgers Black Silk blend for a K-Cup brewed-coffee machine is $10.69 for 12 pods. But that Nespresso capsule contains 5 grams of coffee, so it costs about $51 a pound. And the Folgers, with 8 grams per capsule, works out to more than $50 a pound.
That’s even more expensive than all but the priciest coffees sold by artisanal roasters, the stuff of coffee snobs.
U nás těch deset kapslí stojí 98 Kč, dá se na to tedy dívat jako na půl kila kávy za 980 Kč, což je opravdu nehorázně mnoho — dvakrát tolik, co stojí láskyplně ošetřovaná káva u Doubleshot. Dá se na to ale taky dívat jako na deset šálků velmi dobrého espressa po desetikoruně, což je naopak cena směšná.

Muzeum českého Internetu (s velkým I)

Tahle věc mohla vzniknout dvěma způsoby. Buď s mnohamilionovou, z větší části rozkradenou dotací z Evropské unie jako dlouhodobý projekt, o němž by se proschůzovaly stovky hodin, barvité detaily domyslete sami.

Anebo tak, že to z vlastního nápadu a ve volném čase udělá Jiří Peterka vedle svých početných dalších aktivit. My pamětníci děkujeme a tleskáme. Nahlédněte do časů, kdy se internet psával i v češtině s velkým I.


Geniální postřeh o inovacích

Nemám rád slovo „inovace“, stejně jako „kreativita“ nebo „startup“. Ty pojmy samy o sobě jsou v pořádku, rituální užívání těch slov ne. Tohle je jedná z mála výjimek, kde se to innovation používá správně a přiléhavě. Ani ne dvouminutové video, které vám může změnit pohled na svět. Vážně.

Slovo „geniální“ ostatně taky nemám rád.