O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

čtvrtek 4. října 2012

Dnešní kvalitní čtení na webu

Dnes se na webu sešlo nezvykle mnoho dobrých českých textů!

Patrick Zandl vysvětluje, proč má profesionální žurnalistika smysl:
Naletěli jste. I po doktorátu na FELu, titulu inženýra či alespoň dvou naprogramovaných frameworcích jste naletěli na ten nejstarší trik všech vlád: rozděluj a panuj.
Aby se nám tohle nestávalo, potřebujeme novináře. Dobré novináře. Ty, kteří kriticky zanalyzují, vyzdrojují, ověřují. Kteří dělají svou práci. I proto potřebujeme vymyslet, jak jim zaplatit, aby ti dobří neodcházeli mimo branži. Potřebujeme je stejně, jako dobré doktory, dobré programátory, dobré horníky.
A také potřebujeme být ochotni je poslouchat i přes to, že někdy nesouhlasíme, někdy se díváme do jiného obrazu světa, než jaký bychom chtěli vidět.
Potřebujeme obnovit své humanitní elity. Potřebujeme vědomí různorodosti. Ne fanatismus.
Nikola Bornová aka @tlamiczka zas zdůvodňuje, proč je opravdu trapné pořádat na odborných konferencích body painting:
(...) jako pokus připomenout mužským čtenářům (i některým ženským), že opravdu existuje víc úhlů pohledu než ten jejich. A že když jsme na něco zvyklí, tak to nemusí znamenat, že je to úplně ok a super.
Saša Uhlová v Deníku Referendum a Marek Picha aka @tracnik se vracejí, každý úplně jinak, k výbušnému komentáři Romana Jocha (tomu, který ho stál místo). Píchova analýza je skvělou ukázkou, jak se má číst a přemýšlet. Povinná četba!

Čtyři výborné články. V každém z nich (snad kromě toho Pichova, který je tak logicky neprůstřelný, že k němu opravdu těžko něco dodat) najdu leccos, s čím nesouhlasím, ale právě proto se mi líbí.