O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

středa 11. července 2012

Rusko zavádí cenzuru internetu formou blacklistu

A to v dost tvrdé podobě. Zákon schválila Státní duma před několika minutami, jmenuje se velmi pěkně („O ochraně dětí před informacemi poškozujícími jejich zdraví a vývoj“) a zavádí blacklist, přes nějž se závadné stránky budou blokovat technicky, tedy nikoli tím způsobem, že by si stát došlápl na webhostingové firmy či na ISP. Přesně v čínském stylu. Budou mít i stejné americké dodavatele celostátního firewallu?

Bez soudního rozhodnutí lze na blacklist zařadit stránky obsahující dětskou pornografii, propagaci drog a návody, jak spáchat sebevraždu. O všem ostatním musí napřed rozhodnout soud. Ne že by to byla velká útěcha.

Yandex reagoval pohotově:


Autor xkcd má nový blog - o fyzice

Randall Munroe, autor (dle mého názoru) nejlepšího webového komiksu xkcd, si založil nový blog What If?, kde se zabývá fyzikálními, statistickými apod. problémy ve formě odpovědí na dotazy čtenářů — čím šílenější, tím lepší. Pochopitelně to dělá po svém, vtipně, přesně a s obrázky. Velmi doporučuji!
What would happen if you tried to hit a baseball pitched at 90% the speed of light? 
The answer turns out to be “a lot of things”, and they all happen very quickly, and it doesn’t end well for the batter (or the pitcher). (...) 
The ball is going so fast that everything else is practically stationary. Even the molecules in the air are stationary. Air molecules vibrate back and forth at a few hundred miles per hour, but the ball is moving through them at 600 million miles per hour. This means that as far as the ball is concerned, they’re just hanging there, frozen. 
The ideas of aerodynamics don’t apply here. Normally, air would flow around anything moving through it. But the air molecules in front of this ball don’t have time to be jostled out of the way. The ball smacks into them hard that the atoms in the air molecules actually fuse with the atoms in the ball’s surface. Each collision releases a burst of gamma rays and scattered.particles. (...)

Tuenti, soc síť značky Telefónica, je tady

Smělý - nebo praštěný? - pokus společnosti Telefónica udělat si vlastní Facebook. Ve španělsky mluvících zemích to má prý 13 milionů uživatelů, ode dneška se můžete přihlásit i v češtině. „Fotky a aktualizace stavu od lidí, na kterých Vám záleží. Je to sociální síť, jak má být: skuteční přátelé sdílejí skutečný život.“ Z Brumlovky zatím není slyšet žádný marketingový ryk. Buď nemají pokyny, nebo uvažují střízlivě a tuší, jak to dopadne.


Tuenti

Patnáct set let hudby ve třech minutách

Dobrý fór, docela instruktivní... a mimochodem zdaleka nejposlouchatelnější verze Armstrongova cajdáku What a Wonderful World, jakou jsem kdy potkal.

Boing Boing: An Abridged History of Western Music in 16 Genres (cdza music video)

Proč vypnou iGoogle?

Strategie Google při zavádění nových služeb je někdy dost chaotická, ale není to nic proti logice, kterou se řídí, když služby ruší:
iGoogle jsme spustili v roce 2005 – v době, kdy si nikdo nedokázal plně představit, jakými způsoby budou moderní webové a mobilní služby nabízet lidem osobní, na míru přizpůsobené informace v reálném čase. Dnes pracujeme s aplikacemi na platformách jako Chrome nebo Android a potřeba služby typu iGoogle se časem vytratila. Proto jsme se rozhodli provoz iGoogle postupně ukončit.
Jsem sám, komu se iGoogle líbí a používá ho jako startovací stránku v browseru? Žádné neštěstí to není, alternativ je už teď dost a jistě jich vznikne ještě víc.

Napřed jsem myslel, že se Google řídí úvahou „vypneme to, co nám generuje jen marginální traffic pro vyhledávač“. Spíš to ale bude „vypneme služby, kde nám o sobě uživatelé sdělují jen málo užitečných dat“.