O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

pátek 11. května 2012

Slušným lidem to přece nemůže vadit, že?

Prezident Václav Klaus kdysi „vběhl do odposlechu“, když si telefonoval s nějakým drbanem, na něhož byl odposlech povolen soudem. Klaus se (pochopitelně dotčen) rozčiloval. Proti Klausovi zazněly hlasy, že si má každý rozmyslet, s kým si volá. A na druhou stranu, že když nechystá žádné šmé, nemůže mu to přece vadit. Tak přemýšlelo i zhruba 80 procent Američanů, když po útocích v USA (9/11) souhlasilo se zvýšením počtu odposlechů v rámci boje proti terorismu, i za cenu, že by byli odposloucháváni sami. A policejní prezident Jiří Kolář řekl, že kdo nic špatného nedělá, nemusí mu vadit, že je odposloucháván. Komentář HN pak tento výrok vyhodnotil jako „mentalitu bolševického fízlování“.

Vyvodit tento závěr z Kolářova výroku, to musí člověk zatnout nejen zuby, ale i mozek. Jde-li totiž o mentalitu bolševickou, pak je tedy 80 procent Američanů bolševiků. Za druhé, Kolář nehoruje pro fízlování, ale hovoří o situaci, kdy je člověk odposloucháván. A naznačuje výhodu čistého svědomí. Opravdu těžko skandalizovat člověka, který nechystá óbrpodvody s veřejnými či unijními penězi, a neříká druhému dospělému muži „kolibříku“.
Je to napsané tak zašmodrchaně, že si nejsem jist, zda autora chápu správně. Nicméně se mi zdá, že souhlasí s panem Kolářem a s jeho názorem, že poctivému nemá vadit, je-li odposloucháván. To si, pravda, myslí hodně lidí. Policejního prezidenta mezi nimi ale vidím nerad. A vlivného novináře taky. Oba jsou jistě poctiví lidé: dají tedy souhlas ke svému permanentnímu odposlouchávání?

Jan Schneider, Česká pozice: Agáta, šifrovací telefony a neviditelná ruka

Žádné komentáře:

Okomentovat