O67 | iCollege | KIT FIS VŠE Praha | iinfo

středa 18. července 2012

Startupová scéna a stát: je třeba vzít se navzájem na vědomí

Pavel Doležal (podnikatel, investor, zakladatel Ataxa) dnes publikoval text sdělující samozřejmost, která nicméně v českém technologicko-podnikatelském prostředí působí radikálně: je třeba brát v úvahu stát, rozumět mu, komunikovat s ním. Lobovat.
Budu asi hodně nepopulární, ale do jisté míry si za to můžeme sami. Státní správa či samospráva v podstatě umí fungovat pouze reaktivním přístupem. Umí reagovat jen na velké a soustavné tlaky. Naprosto krásně to bylo vidět u ACTA či u neschopnosti filmového průmyslu lobovat jako celek.
Nicméně MY, hrdí startupisté Silicon Valley střihu, jsme tak dlouho stáli mimo jakoukoli komunikaci s politiky a správou, byli a jsme povýšeni nad ty prosťáčky, co chodí každý den leštit kliky, že jsme teď zcela ohromeni a nepřipraveni, když od nich přišla nějaká iniciativa, a nevíme, co si o ní myslet.
Článek je reakcí na seed fond, který spravuje MPO a očividně si s ním neví zatím rady. Jde o 600 mega, určitě by se daly využít účelně a zatím je dost pravděpodobné, že se to nestane. Doležal má pravdu: přesně v tuto chvíli by se měla startupová scéna - tedy, její dospělí členové, jako je právě Pavel Doležal sám - ozvat, nabídnout spolupráci, nastudovat pravidla hry, něco vymyslet.

Mimochodem: ještě dřív než se státem by mohl „internetový průmysl“ (to je název, kterému na MPO budou rozumět) začít komunikovat se svým starším bratříčkem, tj. průmyslem informačních a telekomunikačních technologií. Ten má svou lobbistickou organizaci jménem ICT Unie. Hranice je už prolomena, od 1. 7. je členem této organizace Seznam.cz. Neříkám, že mají všechny internetové firmy udělat totéž, ale společných zájmů je spousta, stálo by za trochu práce prozkoumat je.

Pavel Doležal (na TyInternety): Proč si český stát a startupy nerozumí

Žádné komentáře:

Okomentovat